čtvrtek 8. července 2010

Projevte se!


Na světě je plno neoriginálních lidí. Na světě je plno smutných a něšťastných lidí. Na světě je plno neúspěšných lidí. Na světě je plno vystrašených lidí. A víte proč? Protože se neprojevují. Kdo se projevuje v celé své kráse, tomu nic z výše uvedeného nehrozí.

Proč se tedy projevovat?
Ještě jednou a tentokrát strukturovaně to vysvětlím:
  • Jedinečnost. Jakmile se začnete samostatně projevovat, vyplujete z toho davu oveček na povrch a to j ejednoznačně dobrý věc. Nikdo se nechce bavit s průměrnými lidmi. Nikdo nechce obdivovat průměrné lidi. Průměrní lidé žijí průměrný život.
  • Oblíbenost. Souvisí s předchozím bodem. Tím, že se stanete jedinečnými a projevíte své skutečné Já, stanete se oblíbenými právě mezi těmi lidmi, kteří vám jsou blízcí. Ne blízcí vztahově, ale povahově, názorově. S vlastním projevováním sice souvisí i ztráta oblíbenosti u některých průměrných lidí, ale Ti by vám nestáli za to, protože měli rádi vaše falešné Já.
  • Sebepoznání. Tím, že se začnete skutečně projevovat, začnete si také všímat svých skutečných vlastností. Svých předností a záporů, svých talentů, svých vášní. A poznat sebe sama je jedna z velmi důležitých věcí každého člověka, protože když znáte dobře svůj nástroj (svou osobnost a svoje tělo), můžete jej používat nejlíp jak to jde. Kdo se nezná, jako by žil zavázanými očima.
  • Štěstí. Pokaždé, když uděláte něco, co vás skutečně vyjadřuje, zažijete něuvěřitelné vnitřní štěstí a uspokojení. Ať už to má ve fyzickém světě jakékoliv následky. A protože štěstí, je ta nejzákladnější věc, po které každý touží, myslím si, že stojí za to se vyjádřit.
Kdy a kde?
Ptáte se, za jakých okolností a před jakými lidmi se můžete vyjádřit? Nemůžete se projevit před žádnýma lidma, musíte se projevit vždy a všude. A pak zažijete ráj na zemi. Váš život se změní o 180°.


Překážky jsou tady
Ano, i překážky, přirozeně zde jsou. Jsou to vaše strachy, které vznikají na základě omezujících přesvědčení. Ta se vám v hlavě ukotvila v raném dětství. Rodiče, pokaždé, když na vás řvali, nebo vám dávali nějaké tresty, vás takto negativně sociálně programovali. Dětský mozek uvažuje naprosto jinak než dospělý a tak si takovéto výchovné prostředky bere po svém. A navíc si fantasticky pamatuje. Proto se ve vašem podvědomí sformovaly přesvědčení typu "Nemám na to," "Vždycky všechno zkazím," "Cokoliv udělám je špatně," "Je špatné dělat co se mi líbí" a další. Jelikož jsou v podvědomí, většinu si je ani neuvědomujete, ale radikálně ovlivňují váš život. A přesto si můžete být téměř jistí, že to rodiče nemysleli ve zlé, ale chtěli vás vychovat do úspěšného člověka. Tenhle způsob výchovy nejen v rodinách, ale i ve školách je opravdu natolik špatný a rodiče a učitelé by se vždy měli co nejvíce informovat o tom, jak správně vychovávat dítě. To ale není předmětem dnešního tématu, protože to je věc, kterou už nemůžete změnit. Ale stále své strachy můžete odstranit a osvobodit se.

Od teorie k praxi
Jak tedy na to? Jak uvidíte, je to nesmírně jednoduché.
Všimli jste si někdy, jak se chovají malé děti? Co je napadne a líbí se jim, to bez rozmýšlení dělají. Dělejte to samé. Chovejte se jako velké malé dítě.
Chcete si obléct fialovou košili? Udělejte to. Líbí se vám holka a chcete ji pozvat na rande? Dejte ji to najevo a udělejte to. Chcete si na ulici zazpívat? Udělejte to.

Jak překonat strachy a limitující přesvědčení?
Za prvé uvědomte si, jaké vaše strachy jsou. Co nejpřesněji je popište. Řekněte si "bojím se nosit kšiltovku ve městě, přestože by se mi to moc líbilo." Voilá, půlku práce máte za sebou.
Za druhé, překonejte svůj strach. Udělejte právě to, čeho se nejvíc bojíte. Překonání svých strachů a obav je jedna z nejlepších cest, jak se jich zbavit. Není nic účinnějšího, než, když právě tu obávanou kšiltovku si nasadíte na hlavu a ihned vyrazíte sebevědomě do města. Párkrát se projdete sem a tam, a když přijdete domů, zjistíte, že to vůbec nic nebylo a že váš kdysi strach se kamsi vypařil a není po něm ani stopy. Přesně tak to funguje. O překonávání sebe si přečtěte můj článek věnovaný právě tomu: Nejúčinnější způsob osobního rozvoje.

Pár slov pro motivaci
Mnoho jsem v tomto článku nevyjádřil, ale pro úspěch mohou být tyto informace užitečné. Proto v bodech:
  • Drtivá většina lidí se nestará, jakým způsobem se projevujete. Všichni mají svoje vlastní starosti. A pokud už si něčeho neobvyklého na vás všimnou, přinejhorším se pobaví.
  • Neberte se tolik vážně. Dělejte si ze sebe srandu. Kdo si umí dělat ze sebe srandu, toho už nic nerozhodí.
  • Buďte si sebou jistí. Nepřipusťte žádné pochyby. Nasaďte si pozlacené brýle a v hlavě si řekněte "Zlaté brýle se mi líbí a je to můj názor. Každý má právo na vlastní názor, i já. Jsem hrdý na svoje zlaté brýle". Naopak vyžeňte z hlavy myšlenky typu "Co si o mě lidé pomyslí? Nevypadám trapně? Vždyť jsem JINÝ!"
  • Stejně jako ostatní uznávají vaší originalitu, uznávejte a respektujte taky originalitu ostatních. Vrátí se vám to.
  • Bavte se. Váš projev by vždycky měl být vyjádřením vašeho nitra a přinášet vám radost. Když se bavíte a smějete, pak se projevujete správně.
Když se projevíte, posune vás to na úplně jinou úroveň. Lidé, kteří mají vlastní styl a vlastní názor jsou hluboce respektováni. A taky úspěšní. Právě v rozmanitosti lidí na Zemi spočívá krása celého života. Kdyby na zemi bylo namísto 6 miliard lidí 6 miliard naprosto stejných robotů, mělo by to nějaký smysl?

"Be yourself; everyone else is already taken." ~Oscar Wilde


Překonejte se a projevte se a začnete žít báječný život.

Jakub Kolčář.

Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat