pondělí 31. května 2010

Nejúčinnější způsob (osobního) rozvoje

Možná teď čekáte, že vám začnu vysvětlovat určité postupy, které můžou vylepšit váš život, či vaší společnost. Ale já nebudu.

Takové postupy jsou totiž většinou velmi pomalé a samy o sobě toho změní, na poměry nás - lifechangerů - hodně málo. Je ale jedna věc, která dá jakémukoliv posunu vpřed kvantovou rychlost a doslova v okamžiku změní celý váš život. A dá se uplatnit na jakýkoliv postup.

Můžete dělat cokoliv, ale bez téhle věci téměř ničeho nedosáhnete. Na druhou stranu, všichni lidé, kteří to vysoko dotáhli, se tam, kde jsou, odtama, kde jste vy, dostali právě díky téhle věci.

Co musíte udělat, aby váš osobní, nebo třeba i firemní vývoj nabral otáčky?
Dvěma slovy - PŘEKONEJTE SE.

To je všechno, co stačí udělat, abych změnil svůj život?
Když to vemem kolem a kolem, ano. Nic výrazného se ve vašem životě (analogii například s podnikem si rozvíjejte dále sami) nestane bez toho, aniž byste se překonali. Lidský mozek má ze své zvířecí podstaty tendenci zůstat na místě, zůstat v té nejpohodlnější pozici. To je sice možná pozice nejbezpečnější, ale taky pozice, ze které se nikam jinam nedostanete a nevyvinete. Proto musíte své komfortní zóny překonat, aby se něco dělo.


Kdy se mám překonat?
Možná vám není hned jasné, v jakých situacích se máte překonat. Co jsem Tím vlastně mínil. Zde uvedu několik příkladu běžných situací, ve kterých se rozhodně máte překonat.

Překonejte se, když:
  • máte z něčeho strach. Například, když máte strach mluvit před lidmi. Překonejte se a běžte před ně. Když máte strach vyjádřit své názory. Překonejte se a vyjádřete je.
  • máte plán něco udělat, ale jakmile má dojít na věc, nechce se vám. Vystižný příklad: chcete napsat článek na blog, ale jakmile se k tomu dostanete, absolutně se vám nechce. Překonejte se.
  • víte, že něco by vám pomohlo, ale nedůvěřujete tomu a nechce se vám.
  • vám radí někdo zkušenější a vy jej nechcete poslouchat. Příkladem budiž, když hrajete s kamarádem fotbalistou fotbal a on vám říká, co a jak máte dělat. Překonejte se, a poslechněte jej i když k tomu máte odpor a myslíte si, že nemá pravdu. Ve skutečnosti je zkušenější a to, co vám říká je v zájmu nejvyššího dobra.
  • se objeví náhodná myšlenka, ale vy ji hned zavrhnete. První a náhlé myšlenky bývají často ty nejdokonalejší. Překonejte se a udělejte to, i přes hlas svého kritického já. Například povídáte si s krásnou holkou a vás napadne pozvat ji na rande. Ale hned to zavrhnete. Překonejte se a okamžitě podle své myšlenky jednejte. Když to neuděláte teď, tak už nikdy. Neexistuje totiž ta "správná chvíle". Člověk takové chvíle vytváří svým jednáním a rozhodováním.
  • se vám do čehokoliv jednoduše nechce. Překonejte se a jděte do toho, splňte ten úkol. Hned.
A proč vlastně? Co to způsobí tak velkého?
Když se překonáte, proběhnou změny hned na několika úrovních:
  1. Překonáte své vnitřní hranice a posunete je o kus dál. 
  2. Dosáhnete toho, čeho byste bez překonání se jinak nedosáhli - a že to často opravdu stojí za to. 
  3. Naučíte se překonávat se. Jakmile se překonávání se stane vaším zvykem, rychlost, jakou se vyvíjíte a dostáváte dál se začne znásobovat.
  4. Zmizí okamžitě většina strachů a nechutí, které jste měli a překonali. Například, přestanete se bát mluvit mezi lidmi. 
  5. Získáte plno nových zkušeností, které se vám budou hodit.
  6. Vaše sebejistota se zvýší. Pozor, neplést s dnešním často špatně používaným slovem sebevědomí. Sebejistota neznamená machrovat. Sebejistota znamená být v pohodě a nebát se, když není třeba.
  7. Začnete vidět věci z jiného úhlu pohledu a začne vám toho strašně moc docházet.
  8. Stanete se šampiony. Šampiony jsou Ti, kteří se překonávají.

Závěr
Kdykoliv se překonáte, způsobíte obrovskou pozitivní změnu ve svém životě. Nervové spoje ve vašem mozku se předrátují a všechno se změní. Pokaždé, když se překonáte se pochvalte, protože jste se stali muži (ženami) činu a dostali jste se na další úroveň. Pamatujte, překonávání je klíč ke všemu velkému.


Na závěr uvedu pár citátů od významných lidí pro motivaci:

"Obtížnosti jsou příležitosti pro nový růst." ~Ely Shemer
"První myšlenka - nejlepší myšlenka." ~Jack Kerouac
"Abyste získali, co jste nikdy neměli, musíte udělat co jste nikdy neudělali." ~Anonym
"Nejlepší způsob, jak překonat problém, je jej vyřešit." ~Alan Saporta
"Co byste udělali, kdybyste neměli strach? Odpovězte si a udělejte to. Hned." ~Joe Vitale
"Jediný rozdíl mezi vítězi a poraženými je, že vítězi jednají."  ~Anonym
"Překonejte strach ze změny a ta změna vám vytvoří nový život."  ~Jakub Kolčář
"Inspirace zřídkakdy vyvolá akci. Akce vždy vytvoří inspiraci." ~Frank Tibolt

Ať se vám daří,
Jakub Kolčář


Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat