sobota 29. května 2010

Udělejte si pořádek

Určitě to znáte. Věci se na jednom místě hromadí a hromadí až nakonec ani není vidět původní záměr toho místa a vy se v něm utápíte. Mluvím o pracovních stolech, poličkách, přihrádkách na dokumenty, na nářadí, skříních na oblečení, nábytku v pokoji, souborech v počítači a nebo třeba přátelích na facebooku.


Proč?
Někomu to může být zcela jasné, někomu ne. Proč si uklidit? Uvedu v bodech pár důvodů:
  • Místo nabyde původního a nebo zcela nového významu.
  • Zlepší se vaše efektivita práce s položkami na daném místě.
  • Taky estetická stránka místa se často velmi rapidně po úklidu zvětší.
  • Uděláte si přehled ve věcech, ale taky hlouběji, ve svých obecných preferencích.
  • Vytvoříte si naprosto nové pracovní prostředí; protože ke každé zavedené struktuře má člověk připojené určité emoce a narušením těchto struktur zmizí a mohou se vytvořit nové (příznivější).
  • A konečně, uvolníte si plno špatně využitého místa.
To bychom měli důvody. Myslím, si, že jsou docela jasné každému. Navíc mnohem větší jsou nevýhody neuklizeného prostoru, mezi něž patří odvádění pozornosti, nepřehlednost, nepříjemné emoce atd.

Jak?
Abyste si mohli správně uklidit, musíte vědět, jak na to. Totiž ne všechno co může vypadat jako tvoření pořádku jím skutečně je. A proto jsem vytvořil pár pravidel, která přispějí k co nejlepší změně prostoru k lepšímu. Zde jsou seřazeny do několika kroků. Ty, když budete následovat, vám mohou v mnohém změnit život.
  1. Všechno pryč! Vyházejte všechny věci ven. Neberte vůbec žádné ohledy na zachování starého řádu. Jednoduše ze šuplíku všechno vysypejte, z poličky všechno vyhažte a z počítače vše vymažte z harddisku (=přesuňte dočasně na jiné úložiště)
  2. Dokonale vyčistěte prostor. Tento krok velkou roli nehraje, ale když jej uděláte, hodně tím ještě reorganizaci zlepšíte. Na stole to znamená setření prachu a důkladné vyčištění, na počítači třeba až naformátování harddisku a reinstalaci operačního systému.
  3. Berte to, co skutečně používáte. Všechny vytažené věci si jednu po druhé proberte a nad každou se tímto způsobem zamyslete: "Používám tuto věc denně? Nebo alespoň jednou za týden, či přinejhorším za měsíc?" Pokud si odpovíte ne, okamžitě tuto položku odložte na hromádku k vyhození (nebo vyloučení z vašeho inventáře).
  4. Nostalgii ne! Neukládejte na pracovní místa památeční záležitosti. Takové předměty zde také nemají vůbec co dělat. Faktem sice je, že vzpomínání na minulé zážitky prospívá mozku, což bylo vědecky prokázáno. Ale rozhodně dobré práci neprospívá jakékoliv rozptylování a přivolávání starých emocí. Vzpomínejte pouze tehdy, když se pro to rozhodnete. A proto všechny památeční záležitosti dávejte nejlíp na vyhrazené místo a nebo alespoň někam, kde na ně běžně nenarazíte. Na předměty z dětství si vyhraďte zvláštní šuplík, na fotky z událostí na počítači zvláštní složku nebo dokonce samostatné uložiště (CD/DVD/externí harddisk,...)
  5. Co nejúsporněji, nejpřehledněji a nejpěkněji. Zorganizujte svůj nový prostor, jak nejlíp dokážete. Vůbec se nevažte na to, jak jste to měli předtím. Uvažujte vždy nově a hledejte způsoby, jak věci uspořádat a uložit co nejlíp z hlediska přístupnosti, přehlednosti, úspornosti, ale i estetiky. Rozmístěte položky tak, aby na vás působily co nejpříjemněji pokaždé, kdy se na takové místo podíváte. V počítači pomůže vytvoření přehledné (a jasně popsané) struktury složek, v šuplíku nebo na stole zase jakékoliv jiné vyhovující uspořádání. 
Hlavně se nebojte
Zbavte se strachu dělat si pořádek, protože ten vás pouze brzdí v tom, vytvořit něco nového, lepšího. Zbavte se taky strachu staré věci opustit a zavést struktury nové.  A zbavte se strachu udělat si pořádek v čemkoliv kdykoliv máte dojem, že vás vaše prostředí v něčem omezuje.

Nepoutejte se na nepoužitelné struktury. Přetvořte staré, a fungující částečně. A tvořte nové, dříve neexistující.

Mé pravidlo úspěchu "3A" zní: "Act! Act! Act!" Jednejte a můžete dosáhnout čehokoliv.

Ať se vám to tedy daří,
Jakub Kolčář.

Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat