pátek 28. května 2010

Proč jsem volil, jak jsem volil

Ode dneška do zítřka (28.-29.5.2010) probíhají na území České republiky volby do parlamentu. Narovinu vám řeknu, že já osobně jsem dal hlas straně TOP09. Ale nebyl to neuvážený hlas. Předcházelo mu hodně rozmýšlení, které se vám pokusím přiblížit.

Kdo nevolí, jako by volil.

Vy a já jsme svobodní občané české rrepubliky a právě svým hlasem rozhodujem o tom, jak bude náš stát fungovat. Můžete si říci, co se stane, když nepůjdu volit. Ale stane se toho docela hodně. Nerozhodnutí se je taky rozhodnutí a to platí nejen při volbách. Když se rozhodnete nevolit, dáváte tím svůj hlas svému nepříteli. Jakkoliv to vypadá na první pohled bezvýznamně, pokud se vám na našem současném fungování státu nelíbí jediná věc, běžte jedn označně volit, protože jedině tak to můžete změnit.


Jaké strany na výběr?
Samozřejmě politických stran kandiduje několik desítek. Ale když jsem se rozhodoval, vybíral jsem pouze z těch, které mají nějakou potenciální šanci na úspěch. Důvod? Jednoduše chci toho nyní změnit tolik, co jen jde. Kdybych volil menší stranu, taky by to nebyl zbytečný hlas, ale pravděpodobně by nic ve vládě nezměnil, protože malým stranám trvá většinou několik let, zda se ujmou, jestli vůbec. Druhým důvodem je, že pro mě nemá žáden smysl volit strana, které jsou pro mě naprosto výtržní (Koruna česká, Ježíš pán, Pravý blok). Na výběr mi tedy zbyly KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP09, VV a ODS.


Levice nebo pravice?
Na kterou stranu se přiklonit pro mě bylo celkem jasné, protože já prosazuju názor, že každý člověk si je sám strůjcem svého štěstí (jistot, bohatství, ...). Levicové strany sice mají pár zajímavých myšlenek, ale ten přehnaný socialismus není můj šálek kafe. Navíc levice jsou pouze Komunisti (víme, co nám způsobili) a ČSSD, kteří se vždy s komunisty dávají do kupy. Tím pádem tyto dvě strany pro mě vypadly a pravicový zbytek byl můj arzenál.


Fanoušky, fanoušky! Cože, vláda?
Když jsem si procházel volební programy a letáky jednotlivých stran, narazil jsem na jeden zajímavý jev. Většina z těch stran stále omílá fráze spokojenost, jistoty, bezpečí, dobrá vláda a volte nás. Ale že by se člověk dozvěděl, co vlastně chtějí dělat, to ne. Jako příklad vyberu stranu Věci veřejné. Ti, jak už název napovídá, se snaží prosadit, aby všechno ve vládě bylo průhledné, veřejné. To je sice zajímavá myšlenka, ale co dále? Jaké mají názory? Co chtějí dělat se zemí? Jak chtějí zacházet s lidmi? A co daně? Zajímalo by mě alespoň, CO má být v té vládě průhledné. A to se nedovím. Tím pádem u mě již nemají šanci.


My jsme ti nej
Tak celkově jsem nabyl dojmu, že ty velké strany jsou velké organizace jejichž úkolem je se zviditelnit a ukázat, že jsou Ti nejlepší. Co udělají s vládou je nezajímá, co vůbec nabízejí se taky nedozvíme. Konkrétně ODS. Informace, které jsem od nich zaregistroval, se všechny ze 70% procent týkají pomlouvání ČSSD a sugerování, že ODS je lepší a máme je volit. Když se člověk podívá na jejich letáky, zjistí, že jich sice mají hodně, ale jsou přeplácané samými odbornými texty, kterým běžný člověk nerozumí a nebo nám vůbec neříkají, co vlastně mají s naší zemí v plánu. ODS taky padla.


Všechno je pohoda, a stejně jsme ti nej
Takový je případ předposlední strany z mého seznamu - strany KDU ČSL. Koukal jsem na pár jejich videí a nenarazil jsem na jediné, ze kterého bych nenabyl dojmu, že strašně machrují a tváří se, že jsou nad věcí. Jsou tak nepříjemně arogantní, až se mi z nich dělalo zle. Ten jejich názor, že všechno ví, a že jsou nejlepší. Takovou stranu bych nikdy nevolil. Padla taky


Poslední a zároveň dobří
Zbyla mi strana TOP09, ale zdaleka jsem je nevolil, z důvodu, že by byli nejmenší zlo. Jsou mi názorově v mnoha věcech přízniví.


Známe problém a vyřešíme ho
TOP09 je jediná ze všech stran, u které jsem se okamžitě jasně dozvěděl, jaké mají plány a co je jejich cílem. Primárně chtějí zastavit zadlužování státu. A zbývající části programu se od toho převážně odvíjejí. Líbí se mi, když někdo ví, co chce, protože pak jde rovnou za tím a zpravidla toho bez problému dosáhne. TOP09 ví, co chtějí.

Sloužíme státu a budem dělat to nejlepší, co umíme.
Líbí se mi taky, že v TOP09 je plno odborníků. A i Ti lídři, ač třeba nejsou žádní vědci, se snaží, jak můžou. Nemachrujou s tím, jak jsou nejlepší a jak všechno zvládnou nejlíp, ale slibují, že se budou snažit. Přiznávají, že jsou v situaci těžké a že to nebude zrovna lehké, ale udělají pro to všechno, co budou moci. Navíc u strany TOP09 jako u jedné z mála, ne-li jediné, nehrozí korupce. Předseda strany, pan Swarzenberg je kníže a pro toho nemají úplatky žádný význam a tak jde vidět že se snaží čistě z vlastního přesvědčení a odhodlání náš stát spravit. A jaký vůdce, takové stádo. Proto věřím, že celá strana je čestná.

A nakonec celkové sympatie
Nějakou, a nemalou, roli v mé volbě hrál i celkový dojem. A ten na mě TOP09 udělali správný. Žádné zbytečné nafukování, žádné nesplnitelné slibování. Všechno akorát jasné, průhledné a čestné, bez vedlejších záměrů. A i přestože ani tohle není úplně ideální strana pro mě, je dost dobrá na to, abych ji hrdě dal svůj hlas. A tak jsem učinil.

Jak vám vyplynulo, má volba TOP09 byla po mém brainstormingu jasná. Je to podle mě strana, která skutečně splní to, co říká a bude mít jen ty nejlepší úmysly.

Dodám ještě, že rozhodně si nemyslím, že to má být ideální strana pro každého. Každý má svůj vlastní žebříček hodnot a tudíž i jiné politické názory. Ani jsem dnes nechtěl nikoho urazit. Dnes uvedené mé hodnocení proto prosím berte pouze jako můj osobní názor.

A prosím vás ještě o jednu věc. Pokud jste tak ještě neudělali a je vám více než 18, běžte volit. Jinak vyhrajou vaší protivníci.

A taky se dobře rozmyslete nad tím, koho zvolit tak, aby se náš stát vyvíjel nejlíp jak to jde. Snad vám k tomu můj dnešní příspěvek trochu pomohl a pomohl vám uvědomit si některé skutečnosti.

Ať žije svobodný český stát řízený chytrými lidmi.
Jakub Kolčář

Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat