neděle 23. května 2010

Ovládněte své emoce 1: Emoce a myšlenky

Emoce jsou klíčem k lidskému prožívání, chování a vztahům. Kdo zvládá své emoce, je v pohodě ve všech oblastech života. Kdo umí správně řídit své emoce, stává se šéfem svého života.

Proto jsem se rozhodl napsat sérii 3 článků, které vás naučí namísto soupeření s emocemi spolupracovat. Naučíte se vytvářet, odstraňovat a dokonce využívat tyhle božské nástroje.

Články se budou týkat těchto témat:

  1. Emoce a myšlenky
  2. Emoce a komunikace
  3. Emoce a akce
Začněme tedy rovnou prvním tématem.

Kde se rodí emoce?

Jak emoce vznikají? Jeden by si mohl říct, že to je něco, co se v člověku potuluje sem a tam a občas se to ponoří a občas vynoří. Ano, částečně to je pravda. Protože emoce se v neznalém člověku potulují sem a tam a občas se ponoří a občas vynoří. Ale háček je tenhle - neděje se to samo od sebe. Emoce nejsou něčím, co by tělo vytvářelo podle nějaké své vyšší touhy a nebo náhody. Emoce dokonce ani nejsou věc, kterou by vám mohl někdo způsobit.

Zde je odhalení: Emoce jsou produktem myšlenek.

Za vším stojí myšlenky.

Je to tak, ať si to připouštíte nebo ne. Neexistuje v člověku emoce, která by nebyla důsledkem nějaké myšlenky. Každá emoce, ať už příjemná, nebo nepříjemná vzniká na základě nějakého myšlenkového pochodu.

Slova v hlavě.

V hlavě každého průměrného člověk neustále proudí obrovské množství myšlenek. Některé jsou hlubší - ty si neuvědomujeme - a některé zřetelnější. To je ten tichý hlásek uvnitř, který pořád o něčem uvažuje a rozebírá to.

Co udává ráz?

Protože z každé myšlenky se rodí emoce, klade se nám otázka, jak rozeznáme myšlenky rodící příjemné a nepříjemné emoce? Je to v celku jednoduché. Každý člověk v jádru touží po dobru pro sebe. To v praxi znamená, že myšlenky, které člověka nějakým způsobem například znevažují, produkují nepříjemné emoce. Pokud se vám v hlavě honí něco typu "Ten chlap si myslí, že nemám pravdu" nebo "Ta holka mě špatně chápe", vytvoří se na jejich základě nepříjemné emoce, jako jsou zášť nebo vztek. Na druhé straně, pokud vás pronásledují myšlenky ve stylu "Ta holka je ale hezká. To je něco pro mě." nebo "Povedlo se mi to", vyklubou se příjemné emoce.

Zastavte je!

Jak se zbavit negativních emocí? Jednoduše odhalte a zastavte ty myšlenky, které jsou nějakým způsobem proti vám. Najděte důvod, proč nejsou proti vám.

Dám příklad.

Máte s někým domluvenou schůzku a požadovaná osoba se nedostaví. Samozřejmě jste naštvaní. To, že nepřišla není příčinou vašeho hněvu. Příčinou je informace, která je proti vaší osobě. A zde to jsou myšlenky, které vám říkají například "On tím chtěl znehodnotit můj čas, který jsem vynaložil." Abyste se vzteku zbavili, můžete udělat v zásadě 2 věci - zastavit myšlenky silou a nebo rozumem.

Silou myšlenky zastavíte tak, že v duchu těm myšlenkám řeknete "a stop!" a zaměříte se na něco jiného.

Mozek je nenažraný

Lidský mozek totiž požaduje kupy informací, aby byl spokojený. A pokud je nemá odjinud, vymýšlí si je. A rozumem situaci napravíte tak, že mozku namísto informací, kterými je naplněn, nabídnete jiné, které vám neubližují. Můžou to být skutečná fakta a nebo si je taky můžete vymyslet. Podstatné je, že nebudou proti vám.

K našemu příkladu - řekněme, že myšlenka, která vztek způsobuje, říká, že vás ten člověk chtěl urazit a znehodnotit vaše vynaložené úsilí. První metodu zastavení nebudu popisovat, protože tam není co řešit a půjdem na to metodou rozumu. Fakta nyní neznáte (ale můžete zjistit například zavoláním dotyčné osobě). Tak pojďme fikci vašeho mozku nahradit jinou fikcí (dokonce více pravděpodobnou). Začněte uvažovat takhle: "Co když tomu člověku do toho něco důležitého vlezlo? Co když se mu něco stalo? A co když jenom normálně lidsky zapomněl? Vždyť já taky občas na něco zapomenu." K tomu ještě navrch najděte pár dobrých věcí pro vás "Tak když už jsem ve městě, můžu se zajít podívat do toho obchodu, kam už tak dlouho chcu. A můžu si zajít na zmrzlinu. Jé ta bodne." A rázem máte více příjemných pocitů, než byste chtěli.

Ve zkratce

Zdůvodněte, proč myšlenky proti vám nejsou proti vám. Klidně si to vymyslete. Mozku nezáleží, zdali to jsou fakta nebo ne.

Jak vytvořit příjemné pocity

už nyní taky víte, protože jsem to naznačil v předchozí části. Člověk chce dobré pro sebe, chce se mít dobře, chce si užít. A tak hledejte právě takové myšlenky, které jsou dobré pro vás.

Nejsnazší způsob, jak takové myšlenky vyvolat, je vzpomenout si na něco z minulosti. Vzpomínejte "Co se mi včera podařilo? Co hezkého mě dneska čeká? Co se mi líbilo?" Jakmile si tyhle otázky položíte, po chvíli se v mysli samy začnou odpovídající odpovědi vynořovat. A tyto odpovědi se stanou myšlenkami tvořící váš příjemný emocionální stav.

Druhý, trochu náročnější, způsob přivolání takových myšlenek je skrze představivost. Tady to nemusí být pouze věci z minulosti, ale můžete takto v mysli vytvořit jakoukoliv situaci, která je pro vás dobrá. Pokud máte pocit, že to není skutečné, tak si představujte něco příjemného, co vás čeká.

A třetí cesta je vyložit si skutečnost způsobem, který je dobrý pro vás. Myslím tím najít si v tom to své. Hledejte, proč je situace příjemná.

Shrnutí

Myšlenky tvoří emoce. Představy (budoucí a nebo z minulosti) představují kupy myšlenek. Mozek potřebuje kupu informací a nezáleží na jejich reálnosti. Pokud jich má nedostatek, tak si je vymýšlí. Vymyslete je za něj podle toho, jak si přejete se cítí. A pokud vám to není příjemné, vytvořte je na základě faktů, ale ve vašem podání. Neexistuje nesubjektivní podání, které by nevytvářelo emoce. Fantazii jsou dveře otevřeny. Hledejte vlastní, příjemná odůvodnění.

Příště si povíme, jak se naučit pomocí emocí příjemně komunikovat s ostatními. Zatím uveďte dnešní teorii v praxi. Protože teorie a praxe mají stejnou váhu, ale bez praxe neznamená teorie nic.

Jakub Kolčář.

Žádné komentáře:

Okomentovat