úterý 25. května 2010

Ovládněte své emoce 3: Emoce a akce

Akce je důvod, proč tu jsme. Akce je jediný proces, jakým může člověk něco ve svém fyzickém životě a nebo ve světě změnit. A akce s emocemi souvisí jako voda s rybou.

2 strany magnetu


Emoce fungují jako magnet. Pokud jsou pozitivní, pak to, čeho se týkají, přitahují. Pokud jsou opačné, tedy záporné, odpuzují. Když máte myšlenku na nějaký stav, emoce, které ta myšlenka nese, určuje, zda se tomu stavu přiblížíte, či nikoliv. Určuje, kolik energie vložíte do potřebné akce.

Motivační činidlo


Toho můžeme dobře využít (protože jinak to využije nás). Když se člověk chce nějakému stavu - cíli - přiblížit, potřebuje se obvykle motivovat, protože motivace člověka přiměje k nějakému pohybu. Jak se tedy pomocí emocí motivovat?

Již víte, že emoce jsou tvořeny myšlenkami. Proto tedy záleží výhradně na vašich myšlenkách, jaký bude směr vašeho posunu. Když se vám do něčeho nechce, řekněte si "Co mi ten stav přinese?" A hledejte věci, ve kterých to je dobré pro vás.

Ukázka


Kupříkladu chcete si jít zaběhat, ale moc chuti do toho nemáte. Co můžete udělat? Uvažujte takhle: "Co mi ten běh přinese? Zaběhám si a spálím pár kalorií. Takže nepřiberu. Zlepší se mi fyzička. Provětrám se, už mi je přece hnusné sedět celý den doma. Přijdu na jiné myšlenky. Podívám se po krajině a po městě. Vyzkouším ty nové boty. A budu se cítit fajn (protože při fyzickém vyčerpání se do krve uvolňují endorfiny - hormony štěstí)." Rázem se vaše emoce spojené s tím během změní v příjemnou a vy se nebudete moci dočkat až za sebou zabouchnete dveře bytu. Takovým způsobem to funguje.

Jak se vypořádat s odporem vůči něčemu?


Jednoduše, opět změňte své myšlenky. Rozpoznejte ty, které vás trápí a najděte důvody, proč by vás neměly trápit. A pokud dokonce chcete své emoce obrátit do kladné poloviny, opět uvažujte, co vám daný stav přinese. Trochu se sice opakuju, ale je důležité tohle zdůraznit. Protože vědomí, že myšlenkový postoj k nějaké situaci určuje, zda je vám příjemná a přiblížíte se k ní nebo ne, je zásadní.

Magická představivost


Vizualizace - používání představivosti - je určitá, vyšší úroveň myšlenkového procesu. Když si něco představujete, vytváří se stovky myšlenek na daný subjekt. Když si představujete sami sebe, jak jste něčeho dosáhli a jak si užíváte všeho, co vám to přineslo, vytváříte emoce, které hýbou horami.

Je to docela nepoužívaná technika, na to, jak je účinná. Když se potřebujete někam dostat, a opravdu vám na tom záleží, použijte ji. Představte se sami sebe v okamžiku, kdy už jste se tam dostali, uvědomte si přínosy pro vás a prociťte tu radost.

Já tohoto často využívám například když zjistím, že se rychle potřebuji někam ve městě dostat a času na to mám opravdu málo. Za normálních okolností bych se musel nutit běhat a vůbec by se mi nechtělo, protože bych všude viděl důvody, proč tam nejít. Ale když použiji výše zmíněné kouzlo vizualizace, automaticky (podvědomě) se zrychlí tempo mé chůze, mi to ani nepřijde (dokonce se ani nepotím více) a k tomu všemu se sám od sebe začnu těšit, až tam dorazím. A celá cesta je pro mě radostnou procházkou. Tak úžasně to funguje.

Dvousměrná funkce


Podobně jako ve vztahu k myšlenkám se emoce chovají i ve vztahu k akcím. Když na něco myslíte, vytvoří se emoce a naopak, když máte určitou emoci, vyvolávají se odpovídající myšlenky. Teď ta souvislost s akcí: když máte nějakou emoci, vede vás to k nějaké akci. A naopak, když vykonáváte nějakou akci, vyvoláte tím emoci, kterou máte s danou akcí asociovanou z minula (pokud to neděláte poprvé v životě).

Abychom si ujasnili, k čemu to je. Znamená to, že pokud vypozorujete, že vám je vždy příjemně, když se rozhlížíte z okna, využijte toho. Vždy, když se chcete dostat do té příjemné nálady, rozhlídněte se z okna a ona přijde. Tento jev je hodně používaný například v NLP a hypnóze a existuje množství užitečných technik založených na něm, ale to už je mimo rozsah dnešního článku.

Rekapitulace:
  • Akce jsou podmíněné emocemi.
  • K cílům (stavům) vedou akce.
  • Pohyb k cíli je způsoben příjemnými emocemi a odpor nepříjemnými.
  • Vizualizace je účinný nástroj na vyvolání emocí.
  • Emoce vedou k akcím, ale i naopak.
  • Výhradně myšlenkový postoj určuje emoce. Pokud hledáme výhody pro vás, přicházejí ty kladné.
Tak, to by bylo k emocím samotným a jejich základnímu využití všechno. Samozřejmě je plno dalších oblastí života, kde se emoce vyskytují a hrají roli, ale to už je obsahem jiných témat. Existuje například způsob, jak mozku zadat, aby automaticky hledal výhody - a tudíž vytvářel konstantně kladné emoce.

Věřím, že vám tahle série článků alespoň trochu rozšířila obzor a že finty, které jste se dozvěděli uvedete v praxi. Mohou takto zásadně změnit život. A především o to mi jde. Chci pomoci změnit lidem život k lepšímu.

Doufám, že jste si čtení užili a uvidíme se v některém z příštích článků.

Jakub Kolčář.


Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat