středa 26. května 2010

Jak se zbavit časové tísně - time management v 5 krocích

Zažíváte taky denně takové okamžiky, kdy zjišťujete, kolik toho ještě chcete (a nebo musíte udělat)? A vidíte, že to už nemůžete stihnout. Přes den přece nebyl čas. A cítíte se tak špatně. Čeká vás trest v nějaké své podobě.

Přesně z toho se dá dostat. Následujících 5 kroků vám přiblíží, jak.

  1. Zjistěte, co musíte udělat.

    Ujasnit si, co vlastně chcete, je ze všeho nejdůležitější, protože to je první věc, kterou musíte udělat. Mozek se cítí nepříjemně, nejistě, když tuší, že něco chce, ale neví co. Když se to dozví, začne se chovat úplně jinak.

    Abyste toto dělali automaticky, vytvořte si denní rutinu. Hned jakmile se dostanete z práce a nebo ze školy domů (případně o víkendu ráno), vyhraďte si 5 minut času na to, sepsat všechno, co chcete v ten den udělat. Sepište všechny věci, které tíží vaší hlavu, ale taky zauvažujte nad těmi (a podívejte se do úkolníčků), které máte zadané na určitý termín. Toto se často tak rádo zapomíná.

  2. Vytvořte si priority.

    Je zásadní se rozhodnout, čemu věnujete kolik úsilí a času. Projděte si všechny úlohy, které jste si v předchozím kroku sepsali, a každé z nich přiřaďte prioritu od 0 do 4. 4 znamená, že ta úloha je pro vás velmi důležitá a patrně povede k nějaké změně ve vašem životě. 0 znamená, že to možná ani nestojí za to, se namáhat. Uvažujte z dlouhodobějšího hlediska, protože vytlačit důležité urgentním je největší chyba při plnění čehokoliv.

  3. Vytvořte si plán práce

    Každý člověk je ochoten denně a v průběhu týdne věnovat jiný čas práci a jiný zábavě a relaxu. O víkendu si vyhraďte alespoň jeden den pouze na odpočinek. A další dny již závisí jen na vašem rozhodnutí. Podstatné je jasně se rozhodnout. Kolik času denně věnujete práci a kolik odpočinku.

    Například se rozhodnete 3 hodiny denně pracovat (v tomhle kontextu plnit úkoly) a 2 hodiny od nich odpočívat (zde se počítá jakékoliv odreagování). Rozhodnutí v takovém smyslu je správné. Uvažujte vždy konkrétně a důsledně.

  4. Kdykoliv máte volno, vrhněte se do něčeho

    Každý okamžik, kdy nevíte coby se ihned podívejte na svůj seznam úkolů a začněte na jednom z nich pracovat. Tohle je velmi důležitý princip efektivity. Jakmile se octnete ve chvíli nerozhodnosti, chytněte se prvního úkolu. Analogicky, vždy, když na něčem děláte dlouho a už se vám to moc líbí, dejte si pauzu a odpočiňte si. Něco si zahrajte, poslechněte si pěknou muziku nebo si třeba zasportujte.

  5. To, co se vám zdá nejnáročnější, udělejte nejdřív.

    Může se vám to zdát nepříjemné, nebo nelogické, ale je to ve skutečnosti úžasná cesta, čítající nejvíce výhod. Za prvé, je takto jisté, že ty nejnáročnější úlohy skutečně uděláte. Za druhé, jakmile překonáte nějakou takovou věc, něco do čeho se vám nechce, budete si sebe opravdu cenit. A seznam výhod by mohl pokračovat.

    Z počátku vám sice takové úlohy nějaký odpor klást budou, ale když chvíli vydržíte, dostanete se takzvaně do "proudu" a ono vám to půjde samo. Co dříve bylo odporné a neřešitelné se stane veselou hříčkou.

Přes den se snažte, jak nejlíp dokážete. Ale i přesto dělejte pravidelné přestávky na odpočinek, absolutní odreagování.

A jakmile přijde večer a vy se podíváte na svůj lístek splněných úkolů, vaše srdce zaplesá a zaplaví vás příjemný hřejivý pocit z dobře odvedené práce. Jednak s každým jednáním se něco nového naučíte a taky jste toho udělali tolik, že na sebe můžete být hrdí. Není nic, co vám uniklo.

Následováním výše uvedených kroků se z věčného "nestíhače" můžete proměnit na člověka, který je vždycky připraven.Naučíte se vytvářet v životě priority a všechno plnit. Věřte mi, je to opravdu nepopsatelný pocit, večer si sednout k počítači nebo deníku a vědět, že všechno mám za sebou. Tak to dělají největší mistři a tak do dělají všichni dobří a úspěšní lidé. 

Ode dneška můžete patřit mezi ně.

Tak ať se vám to podaří,
Jakub Kolčář

PS: Během několika předcházejících měsíců jsem vyvinul skvělý webový systém na time management, který kroky zde popsané ještě mnohonásobně zjednodušuje. V následujících týdnech jej uvedu do ostrého provozu. Pozor: užívání bude bezplatné!

Žádné komentáře:

Okomentovat