sobota 22. května 2010

5 kroků k bezstarostnému životu

Jednou žil jeden docela normální, ale zoufalý člověk, kterého pořád něco užíralo a pořád se s něčím trápil. Jednoho dne, málem se už zabil, potkal mudrce a ten mu pověděl tajemný recept, který jej vyléčí a poskytne mu bezstarostný život. Mudrc člověku podal kus pergamenu ze své tašky a sám zmizel. Bylo tam psáno:

Recept na bezstarostný život
  1. Identifikuj své problémy
    Část je to těžká, ale důležitá. Napiš na list všechny myšlenky, které trápí hlavu Tvou tak, aby nižádná tam nezbyla. Pak můžeš postoupit dál.
  2. Najdi podstatu trápení svých
    Vezmi jeden problém z kupy, ten, který Tě trápí nejvíc a pod lupou jej prozkoumej. V čem tkví jeho podstat? Jaký je důvod, že Tě to trápí?
  3. Odhal pravdu skutečnou
    Zeptej se sám sebe "Trápím se nad tímhle nyní oprávněně a nebo to je jenom zbytečná myšlenka, která mě bodá?" Velká část všech trápení lidu nemá důvod. Příkladem budiž - máš zubaře navštívit a máš hrůzu z bolesti, kterou Ti způsobí. Celý den předem se třeseš. Nyní se zamysli. Je to opravdu skutečnost, kvůli které se mám trápit? Děje se nyní něco hrozného? Nikoliv. K zubaři půjdeš v každém případě a půjdeš tam až den zítřejší. A zdali to bude bolet, to neví ani nejmoudřejší. Takové trápení potom pozbývá smyslu a jeho odhalení jej spálí.
  4. Najdi řešení
    Je-li Tvůj problém skutečný a Tvá starost oprávněná, pak nečekej na nic a najdi řešení. Dvě královské možnosti se Ti naskýtají:



    • Na řešení příjdi sám
      Polož si otázku "Jak nejlépe mohu problém vyřešit?" A v hlavě se začnou nápady rodit jako malé děti. Hned je všechny pochytej a promysli.
    • Řešení najdi na jiném místě
      Povím Ti jednu věc, která se může zdáti ohromující. Od počátku lidstva hodiny světa odpočítaly desetitisíce let a vsadil bych tisíc zlatých, že I ten Tvůj problém už někdo měl a vyřešil. Hledej na síti internetu. A věz, že najdeš tisíce lidí, které trápí stejná věc a s tím přijdou tisíce řešení. Můžeš se taky poradit osobně s někým.
  5. Jednej!
    "Protilék na trápení je akce." pravil moudrý Baez Joan.
    Pokud to jde, jednej hned. Pokud nejde to, tak si urči jasně, kdy budeš jednat. Nevyčkávej hloupě na "tu správnou dobu", protože "ta správná doba" nikdy sama neexistuje. Musíš takovou dobu vytvořit. Řešení ke kterému jsi došel aplikuj na problém. Řešení pomůže a nebo nepomůže. Nepomůže-li - což se taky může nastati – zoufalství nepropadni a najdi jiný způsob, který jej vyřeší. Na Tvůj problém řešení je. A navíc už Tě výhoda potkala - znáš cestu, která která k cíli nevede a které se vyhnout můžeš.
  6.  

Ať už Tvůj problém zmizel, nebo se vyřešil a nebo jsi našel řešení, klid na duši se dostaví. Řešení je tu a všechno dobré jest. Amen.


A tak se z průměrného člověka stal člověk, který se naučil žít bezstarostný život. Problémy se totiž naučil řešit a začal to učit i všechny ostatní, protože nemít starosti lidem může přijít vhod. :-)

Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat