pátek 21. května 2010

Ovládá vás Facebook?


Dobrý sluha, ale zlý pán.

Všimli jste si někdy, kolik času průměrně strávíte na Facebooku? Znám plno lidí, kteří u něj dokáží prosedět celé odpoledne. Já jsem takový také dříve býval. Člověk si říká, že se podívá ještě na tohle a tohle a že ještě chvilku počká, jestli se neobjeví něco nového. A to čekání obvykle přejde z chvilky do nekonečna.

Jaký je vůbec smysl Facebooku?
Dobrá otázka. Facebook je nazýván sociální sítí. Když si to představím, vidím síť internetových kablů propojujících lidí. A to je skvělá věc. Facebook neuvěřitelně zrychlil komunikaci - fotky z páteční akce si už v sobotu ráno od 5 lidí můžu prohlídnout. Vím, kdy má kdo narozeniny, vidím, kdy si mám zaznačit dny v kalendáři pro důležité události. Naneštěstí Facebook je pro většinu lidí i přínosem nechtěné komunikace. A jak já pravím:
"Nezachytněte se v něčem co nechcete, jinak to budete chtít. Pokud to ovšem nechcete."

To znamená, že cokoliv se k člověku dostává, i když si to nežádal, po určité době mu to začne být vlastní a začne se mu to líbit a zamlouvat. A tak se většina lidí chytí do pasti nekonečných a věčných statusů, fanouškovských stránek, skupin a různých her a aplikací. Jsou to věci, o které by normálně nestál.

Jak se z toho dostat?

Facebook není blbý nástroj a proto on sám nabízí obrovské možnosti. Pokud nechcete číst statusy od některých lidí, jednoduše si je dvěma kliknutími myši "skryjete" - to znamená, že jejich statusy se vám již dále nezobrazují. Pokud se vám nelíbí nějaká aplikace, uděláte totéž. A upozornění jsou zase stejný případ. Tím se dá počet nechtěných informací, které se k člověku dostávají, hodně snížit.

Ale v každém stále přetrvává to nutkání stále kontrolovat, jestli i Ti zbývající něco neposlali. Nedejbože něco, co se týká mě osobně. Například označení na fotce. A nebo ty nekonečné skupiny a stránky.

Je i proti tomu lék?
Samozřejmě, jako na všechno, i na tohle existuje snadné řešení. Nebuďte na Facebooku. Teď jste se možná mírně zděsili, ale počkejte, až vám to vysvětlím.

Mínil jsem tím totiž - nebuďte na Facebooku neustále.

Jednoduchá finta.
Jednoduchá finta spočívá v tom, pevně si určit jak a kdy budete Facebook navštěvovat. Řekněte si "Ode dneška se na Facebook podívám maximálně 4krát denně." Tohle je dobrý začátek. Vadit by mohla ještě jedna věc a proto dodejte "A pokaždé na Facebooku strávím maximálně 5 minut a pak jej alespoň hodinu neotevřu."

Z počátku vám to možná bude rvát srdce, ale když nad tím zauvažujete a uvědomíte si to, přestane vám to vadit.

Vemte si pár faktů pro ujasnění:

  • Většina lidí na Facebook píše jenom hlouposti a nebo nepodstatné věci. Neumřete bez těchto informací pár minut.
  • 99% všech skupin vám život nezmění.
  • Za jednu hodinu se na zřídkakdy objeví něco důležitého, s čím by se nedalo počkat.
  • Koneckonců, ani drtivé většině vašich přátel nebude vadit, že mezi těmi stovkami kamarádů nejste online.
  • Ušetříte takto neskutečné množství času.


Můžete si náš příklad spočítat a vyjde vám, že takhle na Facebooku prosedíte maximálně 20 minut denně, což je opravdu málo. Necelá půlhodinka. V porovnání s tím, že lidi často na Facebooku jsou několik hodin, to je opravdu nic.

Abychom to teda uzavřeli. Facebook sám o sobě není vůbec špatný. Kdo jej ovládá, tomu přináší cenné informace a kontakty. A taky plno srandy.

Jediný, kdo si může uškodit je sám člověk, když se Facebooku podřídí.

Facebook je jako oheň. Je to dobrý sluha, ale zlý pán.


Určete si, jaká má u vás práva a bude vám sloužit dokonale.

Ať získáte hodně přátel a hlavně těch reálných,
Jakub Kolčář.

Fotka

Žádné komentáře:

Okomentovat