čtvrtek 20. května 2010

Jak se dobře vyspat


Určitě to znáte. Ať děláte, co děláte vždycky se ráno probudíte blbě. Budík vás násilím donutí vstát (pokud vůbec), nechce se vám z postele, jste nevyspalí, máte blbou náladu a ani si nepamatujete žádné sny.

To všechno se běžně lidem stává. Ale má to jednoduchou příčinu, která se dá snadno vyřešit.

V jakém stavu se vzbudíte záleží převážně na tom, v jaké fázi spánku zrovna jste, když se probudíte. Ve spánku člověka se (jednoduše rozděleno) střídají takzvané fáze REM a NREM. Když se člověk probudí ve fázi NREM, je ráno unavený, blbě se mu vstává, nepamatuje si sny a souvisí s tím všechny další nepříjemnosti.

Na druhé straně, když se člověk probudí ve fázi REM, je mu skutečně super. Vstane snadno, je plný energie, pamatuje si z noci plno snů a vůbec, celý den je svěží.

Jak tedy zajistit, abyste se probudili ve správné fázi?

Většina lidí chodí spát každý den jinak a to je to, co dělají špatně. Lidské podvědomí se dokáže přizpůsobit ledasčemu, ale pokud se požadavky kladené na něj neustále mění, nepřizpůsobí se vůbec a hraje náhodnou hru.

Když chodíte spát v různé časy, nedokáže si mozek správně rozvrhnout fáze REM a NREM tak, aby REM vyšla na dobu, kdy vstáváte.

Jedním z hlavních klíčů k dobrému spánku je tedy chodit spát pravidelně ve stejnou dobu. Lidské podvědomí s tím začne počítat a průběh spánku tomu přizpůsobí.

Spát málo hodin není špatné, dokonce to je často prospěšnější, než spát dlouho. Vzpomeňte si třeba na Edisona, který spal 3-4 hodiny denně. A jak byl výkonný a úspěšný.

Jednou cestou jak říct svému podvědomí, jak má naplánovat spánek je skrze zvyk chodit spát pravidelně ve stejný čas. Existuje druhá pomůcka, která tohle předrátování mozku urychlí a to je takzvaný mentální budík.

Jakmile vlezete večer do postele, představte si sebe ráno před hodinami, na nich si zobrazte přesný čas, kdy chcete vstanout a sebe si pozorujte, jak pěkně vyspinkaní sami od sebe vstáváte. Klidně si to i v duchu řekněte. "Dneska ráno vstanu v 6 hodin." Je to neuvěřitelná finta, ale funguje. Obrazy (představy) jsou jazykem podvědomí, a pokud to uděláte opravdu jasně a zřetelně, vzbudíte se ráno opravdu v danou dobu sami od sebe a později přestanete muset používat budík. Pro prvních pár dní si jej ale pro jistotu ještě nechte zapnutý.

Díky této technice podvědomí rychleji získá ponětí o tom, jak umístit spánkové fáze, abyste se ideálně probudili.

Na závěr uvedu pár triků, které k dobrému spánku ještě dopomůžou:

  • Alespoň hodinu před spaním nejezte. A to i pokud máte hlad. Raději se napijte. Trávení potravy je totiž vysoce energeticky náročný proces a zhoršuje kvalitu spánku.
  • Před spaním myslete na něco pěkného a nebo na něco, co chcete vyřešit. Ve spánku se totiž v mozku třídí informace a ráno můžete dojít k překvapivým nápadům. Mimo jiné vaše večerní myšlenky také částečně určují obsah snů.
  • Před spaním si vyvětrejte místnost, ale na noc si nenechte v pokoji mráz. Je dobré spát s dostatkem kyslíku ve vzduchu. Mozek je orgán náročný na kyslík a každý atom navíc je plus. A k druhé věci - vůbec není příjemný pocit, když se ráno probudíte promrzlí. Proto před spaním (pokud není léto) okno zavřít, nebo alespoň přivřít.
  • Je v pořádku chodit spát unavený. Od toho spánek je. Slouží k regeneraci těla a mysli. Čili pokud budete dodržovat svůj zvyk chodit spát v určitou dobu a zpočátku se budete cítit unaveni, je to ok. Mozek (a tělo) se přizpůsobí. Nechoďte jen kvůli únavě chodit spát dřív. Nevyšly by dobře fáze. Odpovězte si na otázku, co je horší - být před spaním trochu unavený a nebo se ráno hrozně probudit? :-)


Dnes jsem vás seznámil s pár důležitými věcmi, které pokud budete dodržovat, přinesou vám příjemný spánek, ráno krásné vstávání a celý den bez únavy.

Pokud chcete něco změnit, udělejte to hned. Hned teď se rozhodněte, že ode dneška budete spát kvalitně. A nezapomeňte, vytvářejte nové zvyky ;-)

Dobrou noc,
Jakub Kolčář.

Fotka

3 komentáře:

  1. Super clanek hned to vyzkousim :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Lukáš Novotný5. dubna 2011 v 9:16

    Dobrý den pane Kolčář, skutečně inspirující a podnětný článek, stejně jako ostatní články na Vašem blogu, na které jsem měl možnost nahlédnout. Rád bych s Vámi probral blíže tématiku Vašeho blogu. Ozvěte se mi na můj email abychom mohli probrat detaily. Do předmětu prosím uveďte "Modrý provaz". Děkuji.

    Uspěšný den přeje Lukáš Novotný

    email: novo.lukas@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  3. Lze těchto poznatků využít i v případě, že je čas vstávání každý den jiný?

    OdpovědětVymazat