úterý 11. října 2011

Co si o vás ostatní pomyslí?

Nemeškejte ani chvíli uvažováním o tom, co si o vás ostatní pomyslí. Nevede to k ničemu dobrému.

Ve skutečnosti vydáte mnohem více energie na představy, co si o vás lidi pomyslí, než kolik na to vydají oni. Většina lidí je zaujata svými vlastními životy, než aby věnovali nějakou pozornost tomu, co děláte vy. Zatímco vás trápí, co si myslí oni o vás, je trápí, co si myslíte vy o nich. Jen si tím zatěžujete život.

Namísto toho, aby jste řešili, co si myslí ostatní, zamyslete se nad tím, co si sami myslíte o sobě. Váš názor na sebe samé je mnohem důležitější, než názory jiných. Bez ohledu na to, jak vzdělaní, inteligentní, nebo s jak dobrým úmyslem, podle vás jsou.

Uvědomte si, že názory jiných lidí na vás jsou jen jejich vlastní a mají s vámi jen velmi málo co do činění.. Nikdo jiný opravdu neví, čeho jste schopni. Když ostatním umožníte, aby měli své reakce, aniž by jste si je vzali za své, posílí vás to.

Nebojte se, že se z vás stane bezohledný, asociální blb, když se přestanete zajímat o to, co si o vás ostatní myslí. Dokonce když se s odporem ostatních setkáte, budete jim sloužit vzor, ​​který jim pomůže překonat jejich vlastní strach.

Vždy, když se odvážíte k novým smělým činům, jako je založení nového podniku, nebo vstoupení do nového vztahu, nebuďte zaskočeni negativními reakcemi okolí. Je to normální. Někteří lidi možná začnou sáhodlouze vysvětlovat, proč jste odsouzeni k neúspěchu. Ale to vůbec není důvod, aby vám to v něčem zabránilo. Většinou totiž mluví ze strachu, ne z lásky. Strach vychází z omezenosti, láska z možností.

A co když ti ostatní mají skutečně pravdu? Co když vykročíte ze dveří a narazíte si čumák, přesně tak, jak vás varovali? Nezáleží na tom. Dokonce i kdyby ostatní měli pravdu, nemají pravdu. Je přirozené, že když vyrazíte, hodně krát narazíte. Je naprosto v pořádku, když všichni kolem vás řeknou, že selžete a vy jednáte a narazíte si čumák přimo před nima. Normálně se to děje. Skutečným poučením pro vás je, naučit se to přijmout.

Ostatní mě několikrát varovali, abych něco nedělal. A šel jsem do toho, udělal to a selhal jsem, přesně tak, jak předpovídali. Ale tím, že jsem ztroskotal sám, jsem získal nové cenné poznatky a mé následující podobné pokusy mě nakonec dovedly k úspěchu. Někdy i zásadnímu. A tyto úspěchy by ke mě nikdy nepřišly, kdybych nepřekročil práh.

Pravdou je, že budete padat zem - a to hodně. Zvykněte si na to. Spřátelte se s pádem. Tyto pády nejsou opakem úspěchu - právě naopak jsou jeho nedílnou součástí. Uvědomte si, že je naprosto, naprosto v pořádku vyrazit ven, založit nový podnik a vidět jej zkrachovat. Je v pořádku vstoupit do nového vztahu a vidět jej ztroskotat. Je v pořádku mít proslov a nato být lidmi z pódia vypískán.

Jste předurčeni k nezdaru. Selhání je jedním z nejlepších způsobů, jakým se my lidé můžeme učit a vyvíjet. Umožněte si být člověkem.

Ale ještě důležitější je, abyste si vybudovali sebe-důvěru. Musíte se zjistit, jaké jsou vaše skutečné možnosti. A to nikdy nezjistíte jen tím, že budete tiše sedět. Dokonce ani vy sami nevíte, čeho jste schopni, dokud si to nevyzkoušíte. Tak jak by to mohli vědět ti kolem vás? Jen proto, že někdo mluví věrohodně neznamená, že má pravdu.

Někdy zjistíte, že ostatní lidé měli skutečně pravdu (ale pouze v krátkodobém horizontu). Ale jindy dojdete k poznání, že se mýlili. Nezáleží na tom, co jste podle ostatních schopni zvládnout. Záleží na tom, co skutečně zvládnete. A aby jste zjistili, co to je, musíte vyjít ven a smířit se s určitými riziky. Musíte zkusit udělat některé z těch věcí, u kterých si nejste jisti, zda na ně máte.

Sebe-důvěra je mnohem důležitějším majetkem, než cokoliv jiného, co se vám může ztratit. Nenastane konec světa, když přijdete o všechny hmotné statky, zpackáte velký projekt, anebo ze sebe uděláte totálního vola. Vždy se můžete otřepat a jít dál. Ale když se neodhodláte udělat to, čemu věříte, že je nejlepší, pak to pro vás konec světa je.

Představte si, jaké to pro mě bylo, když jsem svým přátelům řek: "Víte ... přestanu teď vyvíjet počítačové hry a založím si nový byznys okolo osobního rozvoje. A to bude super." Myslíte si, že mě podporovali a povzbuzovali, ať to zvládnu? Ani náhodou. Mnozí lidé si mysleli, že se ze mě stal cvok. Někteří si to možná myslí dodnes. Ale to je naprosto v pořádku, a ani v nejmenším to neovlivnilo mé činy. Jak je to možné? Věřím sám sobě. Ostatní lidé nevidí do mé duše, a neví, čeho jsem schopen. Když mi někdo řekne, že něco nemůžu, mám před sebou akorát člověka, který se velmi bojí a potřebuje pomoci se dostat z toho strachu.

Když vás lidé kolem obsypou samými "to nemůžeš" a "to bys neměl," prostě je ignorujte. Jejich strach s vámi nemá nic společného. Vložte v sebe důvěru. Z počátku možná uděláte pár špatných rozhodnutí, ale v běhu na dlouhou trať, se dostanete vysoko nad vaše současná omezení. A v tu chvíli se vaše nejvznešenější sny začnou stávat stanou realitou.

Sebe-důvěra není důsledkem úspěchu. Je jeho příčinou.



Toto je překlad článku What Will Other People Think of You? z blogu mého oblíbeného bloggera v oblasti osobního rozvoje Steve Pavliny. Autor článku se vzdal svých autorských práv a nabádá své čtenáře k volnému šíření a překladu svých děl.

2 komentáře:

  1. Jj, moc pěkný a pravdivý článek

    OdpovědětVymazat
  2. Právě ta špatná rozhodnutí nás nasměrují k tomu udělat je příště správně.

    OdpovědětVymazat